Categorie: "Zwarte thee"

THEE & GEZONDHEID Onderzoek: samenhang tussen het drinken van Zwarte thee en botbreuken bij dames op leeftijd

Volgens de uitslag van een recent Australisch wetenschappelijk onderzoek hebben oudere vrouwen minder kans op het krijgen van botbreuken als ze iedere dag in ieder geval drie kopjes thee consumeren.

De bekende Nederlandse gezondheidswebsite http://www.gezondheidsnet.nl maakt hier vandaag melding van.

Onderzoekers van de University of Western Australia tekenden voor deze studie. Tijdens het betreffende onderzoek bestudeerden wetenschappers de gegevens van zo’n 1200 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar die in Australië woonachtig zijn. De deelnemende dames verstrekten de onderzoekers informatie over hun eet- en drinkgewoonten. Aan de hand van deze informatie maakten de wetenschappers een indeling in drie groepen van dames die maximaal een kopje thee per dag dronken, vrouwen die een tot drie kopjes thee per dag consumeerden en vrouwen die in ieder geval drie kopjes tot zich namen.

Minder risico op botbreuken bij regelmatige consumptie van thee.

Gedurende een tijdsbestek van tien jaar vond deze studie plaats en al die jaren kwamen ongeveer 300 van de deelneemsters in het ziekenhuis terecht met osteoporosegerelateerde breuken. Vrouwen die dagelijks minstens drie kopjes zwarte thee dronken, bleken liefst 34 procent minder risico te lopen op een ernstige breuk die gerelateerd kan worden met osteoporose. Ook liepen zijn 42 procent minder kans op het krijgen van een heupfractuur in vergelijking met dames in dezelfde leeftijd die bijna nooit thee consumeerden.

Dit onderzoek bewijst niet dat je van het drinken van thee sterke botten krijgt.

Ondanks dat dit onderzoek aantoont dat er sprake is van een samenhang tussen het drinken van zwarte thee en de verminderde kans op het krijgen van botbreuken, toont deze studie niet aan dat van het consumeren van thee sterkere botten krijgt. Dat neemt niet weg dat het drinken van thee mogelijk positieve uitwerkingen heeft op de botstructuur in het lichaam van de oudere vrouw. Hier zijn volgens de wetenschappers flavonoiden verantwoordelijk voor. Dit is een antioxidant die veelvuldig voorkomt in zwarte thee, maar het is vooralsnog nog onbekend wat dat proces doet.

De uitkomsten van bovengenoemd zijn openbaar gemaakt bij de jaarlijkse samenkomst van de American Society for Bone Mineral Research.

Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/osteoporose/verband-tussen-zwarte-thee-en-kleinere-kans-op-botbreuken Bewerking D.B.

———————————————————————————–——

Creatieve TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl

DIRK BOSMAN  038-4525545/ [email protected]

——————————————————————————————-