THEE & TRENDS Productvergelijking: Matcha Latte Mix versus Matcha Latte Gold Kili

Matcha Latte is het nieuwe gezonde drankje voor op de koffie – en theekaart. Matcha is de fijn gemalen Japanse groene thee, bomvol antioxidanten en vitaminen.

Inmiddels zijn er verschillende producten verkrijgbaar, maar let op: de ene Matcha Latte is zeker niet de andere.

In deze uitgebreide blogpost vergelijken we 2 Matcha Latte aanbieders:

MatchaMagic vs Gold Kili.

Bij de evaluatie van de producten kijken we naar:

1. Ingrediënten

2. Voedingswaarde

3. Claims: vegan, vegetarisch, biologisch

4. Bereidingswijze; hoeveelheid mix nodig voor 1 serving.

5. Smaak; mondgevoel en kernsmaak

6. Prijs totaal; prijs per serving

Ingrediënten

Direct valt op dat de Gold Kili Matcha Latte slechts 2% Matcha bevat en de MatchaMagic maar liefst 20% pure Matcha. Daarnaast bevat de Gold Kili relatief veel vet en conserveringsmiddelen.

Ingrediënten Gold KiliCreamer (49%), Glucosesiroop, Plantaardige Olie (Kokosolie, Palmolie), Magere Melkpoeder. Stabilisator: E340ii, Emulgator E471, Antiklontermiddel E551, Kleurstof E160a, Suiker, Groene Theepoeder, Matcha Poeder (2%), Zout, Smaakstof.

Ingrediënten MatchaMagic: kokosbloesemsuiker, Matcha (20%)

Om een goede eerste indruk te krijgen van de kwaliteit van een product kijken we naar de ingrediënten. De Gold Kili bevat veel meer verschillende stoffen dan de MatchaMagic, die bestaat uit alleen de Matcha poeder en een zoetstof. Beiden hebben een zoetstof omdat anders de smaak van Matcha wat bitter kan zijn. Wel is het belangrijk een onderscheid te maken tussen glucosesiroop en kokosbloesemsuiker. Glucosesiroop, hoewel men het een ‘natuurlijke’ suiker mag noemen, is aanzienlijk minder gezond dan kokosbloesemsuiker.

Glucose-fructosesiroop is een zoetmiddel gemaakt uit maïs, aardappels, tarwe of een ander koolhydraatrijk voedsel. Glucose-fructosestroop is qua moleculaire samenstelling redelijk vergelijkbaar met suiker. Voor de consumptie van Glucose-fructosesiroop gelden dan ook min of meer dezelfde nadelen als voor kristalsuiker: Hoog-glycemisch, bloedsuikerschommelingen, sterke stijging van insulineniveau, verhoogde vet opslag.

Kokosbloesemsuiker wordt ook wel kokospalmsuiker of kokossuiker genoemd. Het is een natuurlijke suiker die wordt gemaakt van biologische kokosbloesem. Kokosbloesemsuiker bevat meer mineralen en minder calorieen. Kokosbloesemsuiker heeft een lage glycemische index, dat betekent dat het minder invloed heeft op bloedsuikerschommelingen en langer energie geeft!

Ten tweede bevat de Gold Kili magere melkpoeder. Dat is jammer want dat betekent dat veganisten niet kunnen genieten van deze Matcha.

In de Gold Kili komen we verder de volgende toevoegingen tegen.

  • Stabilisator E340ii
  • Emulgator E471,
  • Antiklontermiddel E551,
  • Kleurstof E160a,

2. Voedingswaarde

Om de voedingswaarden te vergelijken is een tabel altijd handig. Gold Kili heeft meer calorien, meer vet (bijna 12x zo veel!) en minder eiwitten dan MatchaMagic. MatchaMagic bevat iets meer suikers, maar de kokosbloesemsuiker bevat minder calorieën dan gewone suiker.

Voedingswaarden Per 100g en per serving

Gold Kili – 100 g  Gold Kili 25 g MatchaMagic 100 g MatchaMagic 7 g
Calorieen 1917 kJ / 456 kcal 479 kJ/114 kcal

1535 kJ 367 kcal

107 kJ/25,6 kcal

Vetten 15 g 3,75 g

1.3 g

0.09 g
Koolhydraten 76 g 19 g

79.9 g

5.6 g
Suikers 56 g 14 g

66.3 g

4.6 g
Eiwitten 2,4 g 0.6 g

5.9 g

0.4 g

3.                  Claims

Bij de vergelijking van de claims heeft MatchaMagic een reeks van positieve claims zoals biologisch gecertificeerd, vegan (bevat geen dierlijke bestandelen), glutenvrij en zonder conserveringsmiddelen. Gold Kili heeft geen claims op de verpakking staan.

4.                  Bereidingswijze

Voor de horeca professional is snelle bereiding belangrijk. Beide Matcha Lattes worden toegevoegd aan melk en met een stoompijpje opgeschuimd. Gold Kili; Het doosje van 250 gram bestaat uit 10 portiezakjes van 25 gram en de MatchaMagic is verkrijgbaar in een blik van 200g of een zak van 200g of 1000 g. Voor 1 MatchaMagic Latte is 1 theelepel poeder nodig, dus ongeveer 7 gram.

5.                  Smaak

Bij het proeven van de Matcha Lattes valt op dat de echte Matcha smaak vooral bij MatchaMagic naar voren komt. De 20% pure Matcha is qua smaak duidelijk aanwezig. Zelfs bij de veel lagere dosering. De Gold Kili Matcha geeft vooral een vette smaak (kokosolie).

6.                  Wat kost het: de prijs totaal en per serving

Wij wisten al dat Matcha een duur ingrediënt is met een uitgesproken smaak.

Gold Kili; 10 porties (250 gram totaal, 10x 25 gram) voor €4,05 (www.orientalwebshop.nl/‎). De kosten voor 1 serving zijn €0,40 cent. De MatchaMagic is verkrijgbaar in een blik van 200g voor € 14,95. Met 200 gram maak je 28 servings. Hiermee komt de prijs per serving op € 0,53. De MatchaMagic Matcha Latte Mix kost per 1000 g € 59,75, is 140 porties en kost dan nog maar € 0,42 per portie.  ( https://breakoutchailatte.com/shop/matcha/matcha-latte-mix-biologisch-200-g/). Vergelijkbaar met de portieverpakkingen van Gold Kili.

Conclusie

Bij aankoop van een kilo MatchaMagic Matcha Latte mix heb je een Matcha Latte zonder conserveringsmiddelen, met minder vet en meer Matcha smaak tegen dezelfde prijs als Gold Kili.

Dirk Bosman, http:/www.thee.blog.nl 

————————————————————————————————-

Creatieve TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl DIRK BOSMAN 038-4525545/ [email protected] [email protected]   ————————- 

 

Lees ook:THEE & GEZONDHEID Hierom is Matcha-thee goed voor je tanden
Lees ook:HORECA Bondi Chai Latte: hét alternatief voor thee in de horeca
Lees ook:THEE & GEZONDHEID Matcha (groene) thee is nog gezonder dan reguliere groene en witte thee
Lees ook:THEE VAN DE MAAND BIJ KALDI Parels van de Nijl
Lees ook:CADEAUTIP Blauwvingerthee koop je bij Konkeltje Zwolle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.